Juli 2025

Versies 4.0 van het HIK en CIK vastgesteld

Het bestuur heeft de versies 4.0 van het Handboek (HIK) en Certificatieschema IPM-Knaagdierbeheersing (CIK) vastgesteld. Aan deze vaststelling is een periode van ruim anderhalf jaar vooraf gegaan, waarin een heel aantal voorstellen tot aanpassing is besproken. Een belangrijke reden dat aanpassingen teweeg brengt is het besluit om de twee documenten naast elkaar te laten bestaan – zie ook verderop in deze nieuwsbrief –  en om die reden de teksten in het HIK en het CIK zoveel mogelijk gelijk te trekken. Daarnaast is het besluit genomen om de kolom voor ‘interpretatie’ in het CIK te laten vervallen en daardoor staan de teksten nu weergegeven als toelichting onder het desbetreffende normonderdeel. Wij hebben voor u de belangrijkste aanpassingen op een rij gezet, met een beknopte toelichting erbij.

Worden het HIK en CIK samengevoegd?

Deze vraag wordt met regelmaat gesteld en dat is goed te begrijpen. Want het is eenvoudiger om de benodigde informatie uit één document te halen dan uit twee. En tussen de genoemde documenten zit best veel overlap. Dit kan tot verwarring leiden en kan worden gezien als nodeloos complex. Het vraagstuk is dan ook goed bekeken en intensief besproken met meerdere partijen. Daarbij is de vastgesteld dat het samenvoegen van het HIK en het CIK ook grote nadelen kent en daarom is besloten om het niet te doen. En dat is niet omdat de partijen het niet willen. Want wij hebben in het eigen KPMB-huis voorbeelden ervan, zoals: CEPA-certified (CEN 16636) en IPM-Hout (URL 5001). Het belangrijkste verschil met de hiervoor genoemde voorbeelden is dat die helemaal privaat geregeld zijn en wij hebben met IPM-K te maken met een combinatie van publieke en private regels en –partijen. Een nadere uitleg is door KPMB beschreven en is weergegeven in nummer 51 van Pest Control News en een omschrijving van de status en samenhang van het HIK en CIK staat voorin de beide documenten vermeld.

Overgangstermijnen

Zoals opgenomen in de omschrijving van de status en samenhang van het HIK en CIK is het HIK een brondocument die voorschriften bevat voor de vereiste scholing, het examen en het certificatieschema. Vervolgens is het aan respectievelijk de opleiders, RPMV als exameninstituut en KPMB als schemabeheerder om deze voorschriften te verwerken in een werkwijze die toepasbaar is voor de praktijk.

Om de Certificatieschema IPM-K (CIK) versie 4.0 goed in de praktijk te laten landen hebben bedrijven, instanties en personen tijd nodig om zich hierop voor te bereiden. Om dit te realiseren is de overgangstermijn vastgesteld op 1 januari 2026. Dit betekent dat de audits vanaf deze datum op de nieuwe versie gebaseerd moeten zijn.

De opleiders en het exameninstituut hebben maximaal zes maanden de tijd om de aanpassingen door te voeren en communiceren zelf over de manier waarop deze aanpassingen zijn doorgevoerd.

Toelatingsbesluit door het Ctgb ingetrokken

Het Ctgb heeft onlangs het besluit genomen om het laatste toelatingsbesluit van het middel Harmonix Rodent Paste in te trekken. Dit betekent dat het vorige toelatingsbesluit weer van kracht is geworden, met daarin het onderscheid tussen het binnen- en buitengebruik.  Dit besluit heeft geen effect op de overige toegelaten middelen van de door het Ctgb aangewezen stoffen.

Afname verkoop rodenticiden op basis van aangewezen stoffen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de verhandelde hoeveelheden rodenticiden opgevraagd over de jaren 2020 tot en met 2024. De hoeveelheid neemt van 2020 tot en met 2022 nog langzaam toe en in 2023 en 2024 is een afname te zien. Zie hiervoor tabel 1. Hier kan een effect van de voorgeschreven IPM-K aanpak worden gezien. Over de hele linie nemen de hoeveelheden af, soms een ruime halvering. Het laat ook zien dat het gebruik van Alfachloralose, dat niet onder de voorgeschreven IPM-K aanpak valt, enorm toeneemt. Zowel het intrekken van het toelatingsbesluit door het Ctgb als deze verkoopcijfers van rodenticiden bevestigen het belang om de eis voor IPM-certificering in de wetgeving vast te leggen en niet alleen afhankelijk te laten zijn van het gebruiksvoorschrift (SPC).