In 2023 zijn nieuwe regels ingevoerd voor ongediertebestrijding volgens Integrated Pest Management (IPM). SKV en de NVWA controleren intensief.
Nieuwe IPM-richtlijnen van kracht alle biociden volgens recept en via gecertificeerd bedrijf
Vanaf 1 januari 2024 is de IPM officieel van kracht voor de bestrijding van ongedierte. Het plaatsen van biociden, gif, mag alleen door gecertificeerde bedrijven.
In 2023 zijn nieuwe regels ingevoerd voor ongediertebestrijding volgens het lntegrated Pest Management (IPM). Er was een overgangstermijn tot aan 1 januari dit jaar. De nieuwe regels houden in dat ongediertebestrijders eerst andere manieren moeten proberen om ratten en muizen te bestrijden, zonder direct chemicaliën te gebruiken.
Gespecialiseerde bedrijven
Alleen IPM-gespecialiseerde bedrijven, die onafhankelijk gecontroleerd worden, mogen gif toepassen. Ook een veehouder kan de IPM cursus volgen, maar dan moet de locatie waar de bestrijding plaatsvindt (de eigen locatie) gecertificeerd worden door een officiële instanties (zoals KIWA of producent). Een eigen bestrijdingscertificaat is vijf jaar geldig, waarbij er een verplichting geldt voor het volgen van vier cursussen in deze periode. Bert Boom van ongediertebestrijding Ten Dijk merkt dat weinig veehouders kiezen voor deze optie.
SKV ziet er in de kalversector strikt op toe dat kalverhouders vanaf 1 januari 2024 gebruik maken van een IPM gecertificeerd bedrijf. Ook de NVWA controleert intensief. De controle instantie kijkt of het bedrijf gecertificeerd is, hoe de middelen toegepast worden en of dit gebeurt volgens het nieuwe etiket voor ongediertebestrijdingsmiddelen dat vanaf 27 december 2023 geldt. Eén van de nieuwe eisen hierbij is dat er geen voorraad gif bij de veehouder achtergelaten mag worden.
Monitoren knaagdieren
De IPM-eisen voor het bestrijden van ongedierte kent vier stappen: monito ren van knaagdieren, het onaantrekkelijk maken van het terrein waar ze verblijven (habitatmanagement), het gebruik maken van klemmen en tot slot chemische bestrijding. De aanpak moet in deze volgorde uitgevoerd worden. Bij een plotselinge grote uitbraak kunnen de stappen wel snel achter elkaar doorlo- pen worden.
Joan Rooijakkers, algemeen directeur van AgroPestControl (APC), onderstreept het belang van een aanpak zonder gif bij plaagdierbestrijding. “Chemische middelen lijken vaak een snelle oplossing, maar pakken het probleem meestal niet definitief aan. Bovendien moeten we rekening houden met maatschappelijke overwegingen, zoals de impact van gif op de natuur en andere dieren.•
Natuurlijke vijanden
APC maakt gebruik van een breed scala aan natuurlijke vijanden om plaagdieren te bestrijden, bijvoorbeeld uilen en roofvliegen, om muizen en vliegen te bestrijden. Door het plaatsen van uilenkasten worden uilen aangetrokken die op een natuurlijke manier ratten en muizen op het erf beheersen. Dit zorgt niet alleen voor een effectieve plaagbestrijding, maar is ook nog eens goed voor het milieu. “Het is een win-winsituatie voor iedereen.”