Eigenaren van historische gebouwen kunnen te maken krijgen met houtaantasting door insecten en zwammen. Op welke wijzen kunnen zij dit laten bestrijden zonder de cultureel-historische waarde van het pand op het spel te zetten? KPMB ontwikkelde hiervoor de module IPM-Houtbescherming. De Omgevingswet is per 1 januari 2024 in werking getreden en onderdeel daarvan is de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) dat een aantal aanpassing teweeg brengt en ook nieuwe kansen voor de gecertificeerde bedrijven.


De module IPM-Houtbescherming bevat een methode voor plaagdierbeheersing in historische gebouwen: de Uitvoeringsrichtlijn Bestrijding houtaantasting door insecten en zwammen in historische gebouwen (URL 5001). Deze URL is aan de hand van een begeleidingscommissie, in samenwerking met de
Stichting ERM ontwikkeld. De Omgevingswet is per 1 januari 2024 in werking getreden en onderdeel daarvan is de Wet Kwaliteitsborging (Wkb). De Omgevingswet brengt ook een aantal aanpassingen in het Burgerlijk Wetboek teweeg, die meteen ook voor het werken aan historische gebouwen van toepassing zijn. Het gaat daarbij om afspraken rond aansprakelijkheid, dossiervorming en waarschuwingsplicht. Op de website van ERM is hierover meer informatie te vinden. Voor gecertificeerde bedrijven biedt de Wkb een kans, omdat er de mogelijkheid is om via marktinitiatieven de kwaliteitswaarborging verder in te vullen. Ze moeten dan wel aansluiten op de wettelijke ondergrens. Als gecertificeerde bedrijven dit goed implementeren dan hebben zij een voorsprong in de markt.