Over ons
Stichting KPMB beheert een kwaliteitssysteem met normen en voorschriften op het gebied van plaagdierbeheersing. Dit kwaliteitssysteem omvat kwaliteitsnormen voor integrated pest management (IPM), uitvoering, transport, opslag, afvoer, arbeidsomstandigheden en scholing zijn samen met de sector ontwikkeld. Onafhankelijke, geaccrediteerde instanties certificeren de deelnemende bedrijven.
Er zijn vier verschillende modules:
IPM
Het Keurmerk Plaagdiermanagement werkt volgens de principes van integrated pest management (IPM). Dit is een effectieve, dier- en milieuvriendelijke benadering van plaagdierbeheersing. IPM-programma’s gebruiken bijvoorbeeld uitgebreide informatie over de levenscycli van plaagdieren en hun interactie met de omgeving. Deze informatie wordt, in combinatie met beschikbare bestrijdingsmethoden, gebruikt om plaagdierschade op de meest effectieve manier én met zo min mogelijk gevaar voor mensen, dieren en het milieu te beheersen. IPM maakt gebruik van alle geschikte opties voor plaagdierbeheersing, waarbij pesticiden alleen worden ingezet als laatste redmiddel.
De voorgeschreven IPM-benadering kan worden uitgevoerd in alle omgevingen, zoals in huizen, warehousing, tuinen, winkels, kantoren en meer open terreinen zoals parken en agrarisch gebied.
Zelfregulatie
Het certificatieschema bevat voorschriften voor de gehele bedrijfsvoering van plaagdiermanagement. Het bedrijf dient aantoonbaar te voldoen aan de voorschriften op het gebied van integrated pest management (IPM), transport, opslag, arbeidsomstandigheden, scholing en het toewijzen van verantwoordelijkheden. Het keurmerk geeft invulling aan zelfregulering voor de bedrijven die de kwaliteit van plaagdiermanagement hoog in het vaandel hebben, dit ook aantoonbaar maken én onafhankelijk laten toetsen. Het zal de veiligheid voor mens, dier en milieu verhogen en de kwaliteit van de dienstverlening van het bedrijf waarborgen. Het keurmerk verbetert het imago, het resultaat van een bedrijf en het schept duidelijkheid naar zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer.
Het keurmerk biedt met deze aanpak een toegevoegde waarde voor zowel de plaagdiermanagementbedrijven zelf, de klanten als opdrachtgever en de inspectiediensten.
Keurmerk
Het Keurmerk Plaagdiermanagement houdt in de eerste plaats bedrijven binnen de branche een spiegel voor. Door vervolgens aantoonbaar volgens de voorschriften te werken, worden de bedrijven beter en sterker.
Daarnaast sluit deze zelfregulering aan bij de veranderende verwachtingen van klanten over voedselveiligheid en duurzaamheid.
Ten derde sluit het werken met een keurmerk aan bij de manier waarop de Nederlandse overheid inspecties wil uitvoeren. Die zegt hierover: “Inmiddels gaan we uit van vertrouwen. Van het vertrouwen dat bedrijven het goed willen doen en dat ook laten zien. We willen de inspectielast omlaag brengen zodat bedrijven die het zichtbaar goed doen met rust worden gelaten”. “We gaan toe naar een kleinere overheid met minder regeldruk. Vooral de invloed van het keurmerk op de zelfregulerende werking en het zelfreinigende vermogen binnen de sector kan de inspectielast in de toekomst danig verlagen.”
Meer weten?
Download het certificatieschema Keurmerk Plaagdiermanagement (30 pagina’s)
Alle bedrijven die over een keurmerk IPM Plaagdiermanagement beschikken staan in het bedrijvenregister
Voorkom een plaag, begin vandaag
Voor de beheersing van ratten en muizen hanteren wij in Nederland een zogeheten integrale aanpak. Bij deze integrale aanpak, ofwel integrated pest management (IPM), worden eerst alle beschikbare preventieve en niet-chemische maatregelen ingezet. Pas als allerlaatste stap kan een beroep op chemische middelen worden gedaan. Deze integrale aanpak mag alleen door bedrijven met het certificaat IPM-Knaagdierbeheersing worden uitgevoerd.
De website www.ipm2023.nl bevat alle informatie over o.a.: wat er is veranderd, wat heb ik nodig, wat moet ik doen en veel gestelde vragen.
Meer weten?
Het geldende Certificatieschema (CIK) bevat de voorschriften voor de bedrijven die de mogelijkheid willen behouden om rodenticiden in te zetten. Het aantoonbaar voldoen aan het CIK is voor deze bedrijven een voorwaarde. Het CIK bevat een aparte kolom met de eventuele interpretatie, zodat hiervoor geen apart document geldt.
Het geldende Handboek IPM-Knaagdierbeheersing (HIK) bevat de voorschriften waarmee is aangetoond dat wordt voldaan aan de voorwaarden van het Ctgb. Het HIK bevat de voorschriften voor de aanvullende opleiding, het examen IPM-Knaagdierbeheersing en het certificatieschema IPM-Knaagdierbeheersing (CIK). Verder is het HIK voor de bedrijven en voor personen die professioneel knaagdieren willen beheersen een naslagwerk.
Alle bedrijven die over een keurmerk IPM Knaagdierbeheesing beschikken staan in het bedrijvenregister
Verantwoord behoud
Eigenaren van historische gebouwen kunnen te maken krijgen met houtaantasting door insecten en zwammen. Op welke manieren kunnen zij dit laten bestrijden zonder de cultureel-historische waarde van het pand op het spel te zetten?
KPMB ontwikkelde hiervoor in samenwerking met de stichting ERM, de module IPM houtbescherming. De module bevat een methode voor plaagdierbeheersing in historische gebouwen: de Uitvoeringsrichtlijn Bestrijding houtaantasting door insecten en zwammen in historische gebouwen (URL 5001). In de URL zijn de uitgangspunten voor het maken van restauratiekeuzes, de zogenaamde restauratieladder, en de principes van integrated pest management (IPM) in samenhang uitgewerkt. Om ervoor te zorgen dat het bestrijden gebeurt op een manier die én effectief is én de cultuurhistorische waarden van het pand respecteert, is een uitvoeringsrichtlijn opgesteld die beide optieken combineert.
Meer weten?
De Uitvoeringsrichtlijn (URL 5001) ‘Houtaantasting Bestrijding houtaantasting door insecten en zwammen in historische gebouwen’ versie 1.1.
De KPMB Module: Bestrijding houtaantasting in historische gebouwen versie 3.0
Alle bedrijven die over een keurmerk IPM Houtbescherming beschikken staan in het bedrijvenregister
In één moeite door
Stichting KPMB opereert sinds 2016 als one-stop-shop voor CEPA-certified in Nederland.
CEPA (Confederation of European Pest Management Associations) is de Europese koepelorganisatie van plaagdiermanagement brancheverenigingen. CEPA heeft kennis en deskundigheid uit heel Europa bij elkaar gebracht en CEN opdracht gegeven om één Europese norm te ontwikkelen op het vlak van plaagdierbeheersing: CEN-EN 16636 (aan te schaffen via een Europese normeringsinstantie.
Stichting KPMB houdt de normen van de verschillende modules in het kwaliteitssysteem scherp en het register van gekwalificeerde bedrijven actueel. Door het ontwikkelde modulaire stelsel kunnen de bedrijven hun verschillende certificeringen tijdens één audit goed regelen. Zonder overlap, dus wat u al heeft geregeld hoeft niet nog een keer. KPMB vormt één loket, dat bespaart bedrijven tijd en kosten.
Deelnemen in 7 stappen
Wilt u zich voor het eerst certificeren of extra modules aan uw certificering toevoegen? Volg dan deze stappen.
- Bepaal het toepassingsgebied
- Stel de juiste module vast
- Vul het Aanvraagformulier bedrijfsregistratie in
- Kies een Certificerende instantie
- Stel uw eigen handboek op en maak aantoonbaar dat u volgens de normvoorschriften werkt
- Leg een auditdatum vast
- Stuur stichting KPMB een kopie van het certificaat
Aanvullende informatie