In deze video laten we zien hoe een KPMB-gecertificeerd bedrijf u helpt plaagdieren onder controle te houden!

Voor ondernemers

Plaagdieren kunnen voor flinke overlast zorgen en schade veroorzaken. Plaagdieren kunnen niet alleen ziekten overbrengen, voorraden aantasten en de hygiëne ondermijnen, maar ook brand veroorzaken of imagoschade opleveren. Dit alles met een forse (financiële) schade tot gevolg. De exacte schade door aanwezigheid van plaagdieren is niet of nauwelijks aan te geven, maar duidelijk is dat alleen al in Nederland de totale omvang van de schade in de honderden miljoenen euro’s loopt. Zorgvuldige plaagdierbeheersing is daarom noodzakelijk.

Wat veroorzaakt de toename van plaagdieren in Nederland?

De afgelopen jaren is het aantal plaagdieren in ons land toegenomen. Het weren en bestrijden van plaagdieren is dan ook met recht een vak apart. Daarbij is het maken van goede afspraken tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer een belangrijk onderdeel. De KPMB gecertificeerde bedrijven helpen u hierbij. Misschien kunt u uit eigen ervaring meepraten over deze ongenode gasten. In plaats van zelf aan de slag te gaan met bestrijdingsmiddelen, schrijft de wet voor dat de bestrijding wordt gedaan door professionals met een erkend vakbekwaamheidsdiploma.

Voorkomen is de beste bestrijding

Voorkomen is beter dan genezen. Om overlast van plaagdieren te voorkomen zijn effectieve preventieve maatregelen een belangrijke eerste maatregel. Alle bedrijven die bij KPMB zijn gecertificeerd werken volgens het principe van integrated pest management (IPM):

  • Begin met voorkomen (preventie)
  • Bekijk de situatie (wat zijn de risico’s) en monitoring
  • Dan pas bestrijden (eerst niet-chemisch)
  • Met oog voor milieu en veiligheid
  • Goede onderbouwing van de aanpak
  • Met externe controle

Het aantal plaagdieren in ons land is de afgelopen jaren toegenomen. Misschien kunt u uit eigen ervaring meepraten over deze ongenode gasten. Er zijn uiteenlopende oorzaken voor het ontstaan van een plaag.

  • Weersomstandigheden. Plaagdieren gedijen over het algemeen beter bij een hogere temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Ook een zachte winter, warm voorjaar en meer neerslag kunnen een opvallende toename van plaagdieren veroorzaken.
  • Natuurschoon. De aanleg van vijvers, beekjes, parken en ander natuurschoon kan leiden tot een toename van het aantal plaagdieren.
  • Verzamelgebouwen. Het gebruik van grote verzamelgebouwen, zoals winkelcentra en opslagunits, maakt het voor diverse plaagdieren makkelijker om zich te verspreiden. Plaagdieren komen via het gezamenlijke leidingenstelsel overal binnen of gebruiken een spouwmuur onbedoeld als nest.
  • Bouwwijze. Een groot aantal (kantoor)panden is zodanig geïsoleerd dat diverse plaagdieren hier een ideaal leefklimaat vinden.

Heeft u overlast van plaagdieren, dan is het verstandig een professioneel bedrijf in te schakelen dat beschikt over een KPMB-keurmerk.

Professioneel

Het weren en bestrijden van plaagdieren is een vak apart. In plaats van zelf aan de slag te gaan met spuitbussen, klemmen of flessen met bestrijdingsmiddelen (biociden), schrijft de wet onder meer voor dat de bestrijding wordt gedaan door professionals met een erkend vakbekwaamheidsdiploma. Alle bedrijven met een KPMB-keurmerk beschikken over vakbekwaam personeel dat beschikt over de benodigde diploma’s.

Kwaliteitssysteem

Het KPMB-keurmerk helpt u bij het vinden van de juiste professional. Bedrijven met dit keurmerk hebben aantoonbaar gemaakt dat ze de zaken op orde hebben. Het systeem onder het keurmerk bevat niet alleen voorschriften op het gebied van uitvoering integrated pest management (IPM), maar ook op het gebied van transport, opslag, arbeidsomstandigheden, scholing en het toewijzen van verantwoordelijkheden. Verder vormt de externe audit door een onafhankelijke, geaccrediteerde certificerende instelling een essentieel onderdeel van het kwaliteitssysteem.

Alle wettelijke voorschriften

Van een plaagdiermanagementbedrijf moet worden verlangd dat zij strikt volgens de wettelijke voorschriften werken. Binnen steeds meer branches en sectoren is het noodzakelijk om op grond van hygiënecodes en/of kwaliteitssystemen te voorzien in een deugdelijke plaagdierbeheersing. Doordat het KPMB-kwaliteitssysteem volledig aansluit op de wettelijke voorschriften en branchecodes kunt u de plaagdierbeheersing helemaal toevertrouwen aan de bedrijven met een bedrijfsbreed KPMB-keurmerk.

Voorkomen beter dan bestrijden

De KPMB-gecertificeerde bedrijven volgen de beginselen van integrated pest management (IPM), die maken deel uit van het kwaliteitssysteem. De gecertificeerde bedrijven kijken nadrukkelijk verder dan alleen het uitvoeren van de bestrijding. De nadruk ligt juist veel meer op het voorkomen en beheersen van problemen met plaagdieren. Het inventariseren van risico’s, monitoring, preventie en habitatmanagement zijn hierbij belangrijke stappen.

Verantwoorde middelen

IPM richt zich daarnaast ook op een verantwoord middelengebruik. Om risico´s te beperken is het van groot belang dat alleen als dit noodzakelijk is biociden worden gebruikt. In veel gevallen kan het gebruik van biociden worden voorkomen of zijn er alternatieve maatregelen mogelijk.

Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor het nemen van de juiste (preventieve) maatregelen en het inschakelen van een professioneel plaagdiermanagementbedrijf. De wettelijke definitie van gebruiker (“…toepast, toedient, doet toepassen of doet toedienen.”) brengt met zich mee dat ook u, als opdrachtgever, een verantwoordelijkheid heeft voor juist gebruik. Dit betekent ook dat de publieke inspectiediensten (NVWA en/of IL&T) een sanctie kunnen opleggen als binnen uw bedrijf op een foute wijze met middelen wordt omgegaan.

Voor een verantwoorde en effectieve beheersing van plaagdieren is het maken van goede afspraken essentieel. Hiervoor geldt onder meer dat de verantwoordelijkheden tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer duidelijk moeten zijn. In situaties waarbij sprake is van geïntegreerde bebouwing – zoals winkelcentra en opslagunits – is een integrale aanpak met o.a. gemeente, ondernemers, eigenaar, beheerder en plaagdiermanagementbedrijf enorm belangrijk.

Certificering waarborgt dat wat in een schema is vastgesteld en waar een bedrijf aan dient te voldoen ook daadwerkelijk gebeurt. Kortom: waarborging van kwaliteit.

De gedachte achter certificering is: zeg wat je doet, doe wat je zegt en laat zien dat je doet wat je zegt. Deze gedachte wordt in een kwaliteitssysteem omschreven in de vorm van vastlegging van een aantal processen en procedures, met als kernwoorden: traceerbaarheid, toetsbaarheid en te kwantificeren doelstellingen.

Het kwaliteitssysteem waarborgt dat:

  • conform wet- en regelgeving wordt gehandeld;
  • altijd vakbekwaam personeel wordt ingezet;
  • integrated pest management leidend is;
  • preventie voorop staat;
  • de best beschikbare maatregelen worden genomen;
  • de maatregelen zo min mogelijk ingrijpen in uw dagelijkse bedrijfsvoering.

Het keurmerk houdt in dat het bedrijf door een onafhankelijke instantie is beoordeeld op het systematisch naleven van de normeisen in het kwaliteitssysteem.

Last van muizen of ratten?
Kijk hier voor praktische en milieuvriendelijke tips!

Voor particulieren

Plaagdieren kunnen voor grote overlast zorgen, zowel binnens- als buitenshuis. Plaagdieren kunnen niet alleen ziekten overbrengen, maar ook vraatschade toebrengen aan uw voorraadkast, kleding en leidingen, en zelfs brand veroorzaken.

Aanvullende informatie 

Het aantal plaagdieren in ons land is de afgelopen jaren toegenomen. Misschien kunt u uit eigen ervaring meepraten over deze ongenode gasten. Er zijn uiteenlopende oorzaken voor het uitbreken van een plaag.

  • Weersomstandigheden. Plaagdieren gedijen over het algemeen beter bij een hogere temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Ook een zachte winter, warm voorjaar en meer neerslag kunnen een opvallende toename van plaagdieren veroorzaken.
  • Natuurschoon. De aanleg van vijvers, beekjes, parken en ander natuurschoon in woonwijken kan leiden tot een toename van het aantal plaagdieren, zoals muizen en ratten.
  • Bouwwijze. Een groot aantal panden en wooncomplexen is zodanig geïsoleerd dat diverse plaagdieren hier een ideaal leefklimaat vinden.

Heeft u overlast van plaagdieren, dan is het verstandig een professioneel bedrijf in te schakelen dat beschikt over een KPMB-keurmerk.

Professioneel

Het weren en bestrijden van plaagdieren is een vak apart. In plaats van zelf aan de slag te gaan met spuitbussen, klemmen of flessen met bestrijdingsmiddelen (biociden) schrijft de wet onder meer voor dat de bestrijding wordt gedaan door professionals met een erkend vakbekwaamheidsdiploma. Alle bedrijven met een KPMB-keurmerk beschikken over vakbekwaam personeel dat beschikt over de benodigde diploma’s.

Alle wettelijke voorschriften

Van een plaagdiermanagementbedrijf moet worden verlangd dat zij strikt volgens de wettelijke voorschriften werken. Doordat het KPMB-kwaliteitssysteem volledig aansluit op de wettelijke voorschriften kunt u de plaagdierbeheersing helemaal toevertrouwen aan de bedrijven met een KPMB-keurmerk.

Voorkomen beter dan bestrijden

De KPMB-gecertificeerde bedrijven volgen de beginselen van integrated pest management (IPM), die maken deel uit van het kwaliteitssysteem. De gecertificeerde bedrijven kijken nadrukkelijk verder dan alleen het uitvoeren van de bestrijding. De nadruk ligt juist veel meer op het voorkomen en beheersen van problemen met plaagdieren. Het inventariseren van risico’s, monitoring, preventie en habitatmanagement zijn hierbij belangrijke stappen.

Verantwoorde middelen

IPM richt zich daarnaast ook op een verantwoord middelengebruik. Om risico´s te beperken is het van groot belang dat alleen als dit noodzakelijk is bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. In veel gevallen zijn er ook alternatieve maatregelen om een dierplaag op te lossen.

Kwaliteitssysteem

Het KPMB-keurmerk helpt u bij het vinden van de juiste professional. Bedrijven met dit keurmerk hebben aantoonbaar gemaakt dat ze de zaken op orde hebben.  Het systeem bevat niet alleen voorschriften op het gebied van uitvoering, maar ook op het gebied van transport, opslag, arbeidsomstandigheden, scholing en het toewijzen van verantwoordelijkheden.