April 2025

Startdatum uitvoering steekproeven IPM-K bekend 

Op 1 oktober 2025 wordt er gestart met de uitvoering van steekproeven van de module IPM-Knaagdierbeheersing. In de beginfase van deze module is deze uitvoering ‘on holdgezet. Nu we heel wat jaren verder zijn, is het tijd geworden om de uitvoering weer te activeren.  

De uitvoering door de Certificerende Instanties (C.I.) zal – op basis van een vastgestelde werkinstructie – op een eenduidige manier plaatsvinden. Zo wijst de C.I. jaarlijks vijf procent van het totaal aantal bij de C.I. deelnemende bedrijven aan en bezoekt het aantal projectlocaties zoals voorgeschreven in tabel 1.1. van het  CIK (Certificatieschema IPM-Knaagdierbeheersing). De C.I. voert de aanwijzing van de bedrijven op een aselecte manier uit. Dit geeft de beste waarborging van een onafhankelijke en willekeurige keuze teweeg. De kans dat een bedrijf in een paar jaar een paar keer wordt bezocht is hiermee niet uitgesloten belangrijk om de onvoorspelbaarheid erin te houden maar de kans hierop is bijzonder klein.  

Door nu op 1 oktober 2025 te starten (is Q4), zullen de C.I.s een kwart van de vijf procent van de door hun gecertificeerde bedrijven onaangekondigd bezoeken dit jaar. Het aantal dat uit deze berekening komt wordt naar boven toe afgerond. De kosten die de C.I.’s hiervoor maken worden doorbelast aan KPMB. In de situatie dat een auditor bij een bedrijf terug moet komen om een vastgestelde tekortkoming te beoordelen, stuurt de CI het bedrijf een factuur voor de gemaakte kosten.

De auditor verdeelt de beschikbare tijd over de vastgestelde onderwerpen, zijnde: 

  1. Hygiëne onderdelen 
  2. Registraties onderdelen (van bv inzet rodenticiden);
  3. Gebruik van lokaaskisten; 
  4. Aanwezigheid van een volledige risico-inventarisatie; 
  5. Aanwezigheid van een volledig plan van aanpak; 
  6. Plattegrond met een correcte weergave van de monitorings- en bestrijdingsmaatregelen; 
  7. Tijdens een gesprek met de opdrachtgever wordt aandacht besteed aan de samenwerking met de plaagdierbeheerser. Onderwerpen van gesprek zijn onder meer:
    a. De manier waarop de opdrachtgever op de hoogte wordt gehouden van bevindingen en uit te voeren wering en preventiemaatregelen.
    b. Het vaststellen van de verantwoordelijkheden rondom het uitvoeren van wering en preventie maatregelen.
    c. De frequentie van inspecties door de plaagdierbeheerser.