Februari 2025 

HEI B.V. draagt haar certificeringsactiviteiten over aan EBN Certification B.V.  

Eind vorig jaar bent u geïnformeerd dat TÜV Nederland haar dienstverlening in de plaagdierbeheersing beëindigt en dat HEI B.V. voorbereidingen treft om dit over te nemen. Inmiddels is er een nieuwe ontwikkeling:  

HEI B.V. draagt per 1 maart 2025 al haar certificeringsactiviteiten over aan EBN Certification B.V. en heeft haar klanten onlangs hiervan op de hoogte gebracht. In een gezamenlijk bericht geven de C.I.’s aan dat er voor de bedrijven niet veel verandert, omdat EBN alles naadloos overneemt.  

Kort nadat KPMB op de hoogte is gebracht van deze overdracht, hebben wij proactief contact opgenomen met beide partijen om het traject zo goed mogelijk te begeleiden. Eén van de belangrijke taken van KPMB is het bewaken van het kwaliteitsniveau en onderdeel hiervan is een zorgvuldige overdracht van lopende certificatietrajecten. Het scheelt dat EBN Certification B.V. al een door KPMB erkende certificerende instantie (CI) is en daarmee al onder toezicht van KPMB staat. De informatie op de website van KPMB in het register met certificerende instanties is al aangepast op deze nieuwe ontwikkeling.

Mocht er een specifieke situatie zijn waarin er vragen zijn of dat de overdracht toch niet soepel verloopt, neem dan vooral contact met ons op. Wij zullen dan samen de mogelijkheden bekijken. 

Uitleg verschillende Colleges  

In onze markt van plaagdierbeheersing zijn verschillende Colleges actief. Elk met een eigen rol en verantwoordelijkheid. Omdat hier regelmatig vragen over binnenkomen en omdat we zien dat het misverstanden oplevert, hebben we hieronder aanvullende informatie over elk College opgenomen.  

College van Deskundigen: Algemeen 

De normen voor keurmerken en certificatieschema’s worden onderhouden door een College van Deskundigen (CvD). Een College heeft tot taak het functioneren van het certificatieschema te begeleiden en de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid hiervan te waarborgen. Een CvD houdt hierbij onder meer rekening met ontwikkelingen in de markt en wet- en regelgeving en kan gevraagd en ongevraagd adviezen geven omtrent aanpassingsvoorstellen en interpretatievraagstukken. Hiervoor is het nodig dat het CvD evenwichtig is samengesteld en dat de belangrijkste belanghebbende partijen erin zijn vertegenwoordigd. 

College van Deskundigen: KPMB 

KPMB beheert een kwaliteitssysteem met normen en voorschriften voor bedrijfscertificering op het gebied van plaagdierbeheersing.  Dit kwaliteitssysteem bestaat op dit moment uit 4 verschillende modules. KPMB draagt zo bij aan het veilig én effectief beheersen van plaagdieren, met een zo laag mogelijke belasting van het milieu. Binnen de stichting KPMB opereren er een tweetal Colleges van Deskundigen. Eén College van Deskundigen (CvD) beheert de module IPM-Plaagdiermanagement en het Centraal College van Deskundigen (CCvD) beheert de module IPM-Knaagdierbeheersing. Mocht u vragen hebben over de normen en voorschriften voor bedrijfscertificering, dan horen die thuis bij één van deze twee Colleges. Neen dan vooral contact op met het KPMB-secretariaat. Voor aanvullende informatie, klik hier>> 

College van Deskundigen: RPMB / Stichting Groene Erkenningen 

RPMV beheert het theorie- en praktijkexamen voor plaagdierbeheersers en daarnaast voeren zij het register van behaalde nascholingspunten. Het beheer van de examendocumenten (schema’s) is belegd bij Stichting Groene Erkenningen. Het College van Deskundigen is verantwoordelijk voor een duidelijk en transparant examendocument. Het college stelt voorschriften vast over de manier waarop de examens worden afgenomen. Mocht u vragen hebben over de normen en voorschriften voor examens, de nascholingspunten en uw pasje, zijnde het vakbekwaamheidsbewijs, dan horen die thuis bij dit College. Neen dan vooral contact op met Stichting Groene Erkenningen. Voor aanvullende informatie, klik hier>> 

College van het Ctgb 

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) beoordeelt of gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig zijn voor mens, dier en milieu. Voor het op de markt brengen van een aantal aangewezen rodenticiden heeft het Ctgb aanvullende voorwaarden gesteld. Het geldende Handboek IPM-Knaagdierbeheersing (HIK) bevat de voorschriften waarmee KPMB namens de branche aantoonbaar maakt dat wordt voldaan aan deze voorwaarden van het Ctgb. Het HIK bevat de voorschriften voor de aanvullende opleiding, het examen IPM-Knaagdierbeheersing en het certificatieschema IPM-Knaagdierbeheersing (CIK). Voor bedrijven die de mogelijkheid willen behouden om de aangewezen rodenticiden in te zetten, geldt dat ze moeten voldoen aan het CIK. Mocht u vragen hebben over de toelating van een biocide, dan horen die thuis bij dit College. Neen dan vooral contact op met het Ctgb. Voor aanvullende informatie, klik hier>>