Welkom bij de nieuwste editie van onze nieuwsbrief. Wij willen u graag op de hoogte brengen van de meest recente ontwikkelingen. In deze uitgave bespreken we onder andere de voortdurende ontwikkelingen in IPM-Knaagdierbeheersing, start van de campagne “Voorkom een plaag, begin vandaag’ en nog meer, evenals updates over onze laatste projecten en initiatieven. Wij hopen dat u deze nieuwsbrief informatief en nuttig vindt. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
- IPM-Knaagdierbeheersing blijft door ontwikkelen
IPM-Knaagdierbeheersing blijft zich door ontwikkelen en bevindt zich in een nieuwe fase. IPM-K wordt door steeds meer bedrijven en in steeds meer sectoren toegepast (horeca, woonhuizen, agrarisch, etc.). Momenteel zijn er meer dan 300 bedrijven gecertificeerd voor het toepassen van IPM-Knaagdierbeheersing, dit is inclusief enkele tientallen agrarische bedrijven. De vereisten van IPM-K worden vaker als een voorwaarde gesteld in steeds meer aanbestedingen, bijvoorbeeld vanuit (landelijke of regionale) overheden, in verschillende certificeringsschema’s voor met name veehouders. bv. het Beter Leven Keurmerk en Integraal Keten Beheer (IKB). IPM-K gaat ook opgenomen worden in de hygiënecodes die in 2024 worden vernieuwd en gelden voor alle bedrijven die met levensmiddelen werken. Dit zijn goede ontwikkelingen.
- Routekaart en versterkte samenwerking
KPMB heeft een routekaart opgesteld, omdat recente ontwikkelingen nieuwe vragen oproepen die zijn gericht op verschillende onderdelen van de integrale aanpak. In de routekaart staan de activiteiten opgenomen die nu nodig worden geacht om de IPM-K aanpak door deze nieuwe fase heen te loodsen. Dit zijn activiteiten die op korte termijn te realiseren zijn, maar ook acties die een langere voorbereiding en afstemming vergen.
Het stelsel IPM-K is gebaseerd op een combinatie van publieke- en private voorschriften. Een goede uitvoering vraagt dan ook een goede afstemming tussen de publieke- en private partijen. In de loop van 2023 zijn de inspecties van de NVWA en ILT op het gebied van IPM Knaagdierbeheersing geïntensiveerd. De uitkomsten van de inspecties geven op onderdelen aanleiding tot nader overleg, maar ook tot aanpassingen. Meer duidelijkheid over de samenwerking tussen enerzijds de eisen voor de bedrijfscertificering en anderzijds de eisen voor certificering van personen (lees: opleidingseisen en examen) maakt daar zeker onderdeel van uit.
Om de hiervoor genoemde samenwerking te verbeteren zijn dit jaar al een aantal overleggen gehouden en nog een aantal zijn ingepland. Hierbij gaan ook inspecteurs en auditoren met elkaar in gesprek. Dit moet meer duidelijkheid geven over elkaars manier van werken. Uitgangspunt hierbij is dat het Hankboek (HIK) het primaire domein is voor de inspecteurs en het Certificatieschema (CIK) het primaire domein voor de auditoren. Een betere afstemming van de inhoud van beide documenten kan bijdragen aan een versterking van deze samenwerking. Dit zal de komende periode plaatsvinden.
Lees hier het volledige PCN-artikel ‘Nieuws van KPMB over IPM-K’.
- Campagne ‘Voorkom een plaag, begin vandaag’ van start
Een lang gekoesterde wens is onlangs van start gegaan, een landelijke campagne over IPM-Knaagdierbeheersing. Onder regie van Milieu Centraal is een toolbox IPM-K opgesteld en inmiddels al behoorlijk breed gedeeld door middel van een mix van (landelijk) mediavormen.
De toolbox biedt vakspecialisten een scala aan middelen om effectieve, milieuvriendelijke en diervriendelijke knaagdierbeheersing te promoten. Deze middelen zijn ontworpen voor brede toepassing, van algemene communicatiestrategieën tot doelgroepgerichte campagnes voor gezinnen en studenten. Lees hier meer informatie over deze campagne.
- Pilot ‘openbare data delen’
Alle bedrijven die deelnemer zijn van KPMB voldoen aantoonbaar aan de voorschriften. Deze bedrijven worden opgenomen in onze Registers en de data die hierbij worden gedeeld zijn vooraf bepaald. De voorschriften die hiervoor gelden zijn opgenomen in het Registratiereglement (klik hier).
Het is belangrijk dat de gecertificeerde bedrijven goed en snel vindbaar zijn. Om dit te realiseren zijn de Registers begin dit jaar vernieuwd en de zoekfunctie verbeterd. Om het gebruik te verbeteren van de data die KPMB openbaar beschikbaar stelt via haar registers, start er een pilot. KPMB start deze pilot met Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV), om tot een geautomatiseerde vorm van het delen van deze openbare data te komen. Tijdens de looptijd wordt de interesse onder ander partijen gepeild, zowel om data af te nemen als data aan te leveren. Tevens wordt nagegaan of de pilotfase omgezet kan worden naar een structurele fase en onder welke condities. Wij blijven u hiervan op de hoogte houden.
- ‘IPM-Knaagdierbeheersing en toezicht, samen komen we verder’
Onder deze titel organiseert het kennisnetwerk biociden (KNB) op 1 oktober aanstaande een event. De NVWA en ILT hebben sinds vorig jaar hun inspecties geïntensiveerd. Daaruit komt het beeld naar voren dat de uitvoering van IPM in de praktijk soms lastig is. Daarbij zien de inspectiediensten in de praktijk nog misstanden die voorkomen hadden kunnen worden. Op basis van het interventiebeleid treden de inspecties bij overtredingen handhavend op.
Dit KNB-event biedt een goede mogelijkheid om met elkaar en de inspecties in gesprek te gaan over naleving en hoe we het systeem samen kunnen verbeteren. Meld u nu aan!