Vanuit het programma IPM Knaagdierbeheersing is een toolkit ontwikkeld. De toolkit bevat algemene communicatiemiddelen en middelen gericht op gezinnen en specifiek op studenten.
Voorkomen beter dan bestrijden
Knaagdieren horen bij onze natuur, maar een muis of rat in huis is geen pretje. En omdat de dieren zich snel voortplanten kan het geknaag uitgroeien tot een ware plaag. Vanuit het programma IPM Knaagdierbeheersing zijn communicatiemiddelen ontwikkeld om burgers te informeren en activeren met als slogan ‘Voorkom een plaag, begin vandaag’. Het programma heeft als doel om, op een verantwoorde manier, overlast, gezondheidsproblemen en economische schade door ratten en muizen te voorkomen én daarbij rekening te houden met dierenwelzijn en milieu, nu en in de toekomst. De toolkit is gemaakt voor organisaties die burgers willen informeren over knaagdierbeheersing en bevat algemene communicatiemiddelen en middelen gericht op gezinnen en specifiek op studenten.
Overlast door knaagdieren kun je beter vóór zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen niet altijd goed weten wat effectieve, milieu- en diervriendelijke maatregelen zijn. Daarom geeft Milieu Centraal doelmatige tips om plagen te voorkomen op plaagvoorkomen.nl. Als men overlast ervaart, is het een goede tip om naast het inschakelen van een erkend plaagdierbeheerser de gemeente om hulp te vragen.
Voedsel is grootste oorzaak
De meeste Nederlanders wijzen de natuur in de buurt aan als de bron van knaagdieren. Daarna worden de buren en de stad aangewezen als voornaamste oorzaak van knaagdieren. Echter, de aanwezigheid van voedsel in combinatie met schuil- en nestelgelegenheid gelden als de grootste oorzaken van een dierplaag van muizen of ratten. Daarom wordt er op plaagvoorkomen.nl vooral ingezet op:
- ruimtes schoonhouden;
- voedsel opbergen in goed afgesloten potten of containers;
- afval in goed afsluitbare bakken weggooien;
- kieren en gaten rond kruipruimtes en bijvoorbeeld wateraansluitingen dichten;
- en vogels niet te veel te voeren.
De toolkit biedt vakspecialisten een scala aan middelen om effectieve, milieuvriendelijke en diervriendelijke knaagdierbeheersing te promoten. Deze middelen zijn ontworpen voor brede toepassing, van algemene communicatiestrategieën tot doelgroepgerichte campagnes voor gezinnen en studenten.
Meest effectieve maatregelen om muizen en ratten te beheersen
De meest bekende maatregelen om knaagdieren te beheersen zijn: eten buiten bereik bewaren (76%), knijp- en klapvallen plaatsen (64%), chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken (58%), een erkend plaagdierbeheerser inschakelen (55%) en naden en kieren dichten (54%). Dit zijn, op de professional inschakelen na, tevens de meest getroffen maatregelen.
Minder dan 1 op de 10 (8%) van de Nederlanders die overlast ervoeren heeft een erkend plaagdierbeheerser ingeschakeld toen zij te maken hadden met knaagdieren. Mensen die te maken hadden met ratten, schakelden wel significant vaker (16%) een erkend plaagdierbeheerser in, dan mensen die te maken kregen met muizen (7%). Dit terwijl het inschakelen van een erkend plaagdierbeheerser de meest effectieve, milieu- en diervriendelijke maatregel is. Bestrijdingsmiddelen brengen allerlei milieurisico’s met zich mee. Natuurlijke vijanden zoals roofvogels kunnen bijvoorbeeld de muizen en ratten eten of het kan in de bodem eindigen als de dieren buiten doodgaan. In vallen kunnen onbedoeld andere dieren terecht komen zoals eekhoorns en egels. Met oog op dierenleed is het daarnaast belangrijk het onnodig doden van muizen en ratten te voorkomen, daarom geldt: ‘voorkomen is beter dan bestrijden’. Erkende plaagdierbeheersers hebben kennis van het gedrag van de dieren en de in te zetten middelen. Met deze kennis kunnen ze de overlast vaak voorkomen zonder dieren te doden of bestrijdingsmiddelen in te zetten. Wanneer de overlast blijft en er toch vallen nodig zijn, weten zij deze op strategische plekken neer te zetten en hebben ze een idee van hoeveel vallen er nodig zijn om zeker te weten dat de plaag aangepakt wordt.